79,90 €
Štartovacia sada pre začiatočníkov na fermentáciu kuchynského odpadu.
Táto sada obsahuje obsahuje 2x Bokashi vedro. Kým jedno vedro plníte v druhom plnom prebieha proces fermentácie čo je zhruba 2-3 týždne. Sada obsahuje očkovacie baktérie, ktoré sa riedia s vodou do aplikačného spreja. Ďalej sada obsahu rastlinné uhlie, ktoré na seba viaže živiny tie sa potom postupne uvoľnujú do pôdy. Po fermentácii sa obsah vedra vysipe do jamy v záhonoch alebo do kompostu.
Počas fermentácie(kvasenie) prejde organický materiál bez straty živín do absorbenta(Ro-Pro uhlia) a stáva sa vynikajúcim hnojivom použiteľným v záhrade, pre izbové rastliny alebo ako základ pre domáci kvalitný kompost. Kuchynský odpad bude tak zmysluplne využitý a rýchlo pri izbovej teplote(cca 2 týždne).
Toto špeciálne navrhnuté vedro je vyrobené z 100% recyklovaného plastu s dierkovaným dvojitým dnom, s vzduchotesným vekom, naberačkou pevného materiálu, pohár a vypúšťacím kohútom na výsledný Bokahsi čaj. Tento Bokahsi čaj je cenným zdrojom organických minerálov, živín a probiotických kultúr po zriedení s vodou(1:100)je vhodný na hnojenie rastlín a na urýchlenie kompostovania.
Výhody použitia Bokashi vedra:
- Bez zápachu
- Bokashi kompostovanie je dokonalejší proces ako klasické kompostovanie.
- Je to vlastne fermentácia(kvasenie)bez prístupu vzduchu.
- A keďže nenastáva výmena vzduchu, nedochádza ani k zápachu.
- Bokashi komposter má vzduchotesné veko, ktoré zabraňuje šíreniu nepríjemných zápachov do kuchyne počas fermentačného procesu.
- Jednoduchosť
- Nemusíte oddeľovať varené zvyšky od surových, zeleninu od kostí, šupky, mäso a podobne.
- Jednoducho to tam všetko dáte, dosypete za hrsť Bokashi a všetko spolu zamiešate.
- Vytlačíte prebytočný vzduch, prekryjete napríklad tanierom a uzavriete veko.
- Hotovo! Žiadne ďalšie prevzdušňovanie, otáčanie, prehŕňanie a podobne.
- Jednoducho to necháte fermentovať.
- Zachovanie živín (podobne ako pri kvasení kapusty)
- Inými slovami, všetko čo do Bokashi kompostera dáte, to tam aj zostane!
- Žiadna emisia plynov a tepla.
- Všetky nutrične hodnotné látky zostanú v komposte a vaša záhradka dostane maximum živín.
- Kompaktné rozmery
- Bokashi komposter nezaberá veľa miesta vo vašej kuchyni či špajzi.
- Všetok fermentovaný kompost sa z kompostéra vysype rovno do jamy vo vašej záhrade(prípadne priamo k rastlinám), kde sa prekryje malou vrstvou zeme a po zbežnom umytí je pripravený na ďalšiu dávku vášho kuchynského odpadu.
- O kompost sa ďalej nemusíte vôbec starať.
- Za mesiac až dva môžete jamu skontrolovať a uvidíte krásny čierny voňavý kompost.
- Žiadny hmyz
- Na rozdiel od bežných kompostérov, kompostovanie s Bokashi nespôsobuje žiadnu hnilobu a pleseň.
- Jednoducho nič, čo by mohlo prilákať hmyz sa tam nedeje.
- Keď ešte uvážime, že kompostér sa vzduchotesne uzavrie vekom, hmyz nemá šancu.
- Rýchlosť kompostovania
- Kompostovanie s Bokashi je rýchle.
- Odpad z kuchyne sa nechá týždeň až dva prefermentovať v komposteri, potom sa vsype do jamy v záhrade a kompostér sa používa ďalej, zatiaľ čo sa zvyšky z vašej kuchyne dokompostujú v záhrade.
- Rýchlejšie to nejde
- Zníženie množstva vyhodeného komunálneho odpadu
- Všetok organický odpad, ktorý sa vyprodukuje v kuchyni, takto skončí v Boklashi kompostéri.
- Nielenže sa menej nachodíte so smeťami, ale nadobro sa zbavíte nepríjemných pachov šíriacich sa zo smetného koša.
V prípade potreby je potrebné dokúpiť ďalšie vedro, aby posledné zvyšky jedla mohli dokončiť dvojtýždňový proces fermentácie.